Skip to main content

Viering tweede lustrum 21 aprilDit jaar bestaat onze Klassieke Porsche 911 en 912 club alweer 10 jaar. De traditionele Paasrit is, als eerste rij evenement van het seizoen, natuurlijk hét moment om dit tweede lustrum te vieren. Al een jaar geleden is gestart met het nadenken hoe zo'n evenement er uit moet zien. Uiteindelijk is gekozen voor een kort maar krachtig programma. Natuurlijk gaan we rijden met onze Porsches, is er lekker eten, leuke live muziek en willen we de leden verrassen.

Een mooie locatie werd gevonden in het midden van het land en nu maar hopen op een goede opkomst en mooi weer.

De sterren staan gelukkig gunstig voor onze club. De opkomst was groter dan ooit te voren en over het weer mochten we al helemaal niet klagen want het was gewoon warm. Inclusief genodigden deden er uiteindelijk 72 auto's mee. Ruim voor het aanvangstijdstip van 10.30 kwamen de eerste auto's al de parkeerplaats oprijden van de Gouden Leeuw in Hoornaar. Genieten van de ochtendzon, bekende en vrienden begroeten en natuurlijk de auto's bekijken, het was gelijk al gezellig. Sommige kwamen van verre zoals ons lid Jan van Laar die speciaal voor dit evenement uit Singapor was komen overvliegen. Verder waren er een aantal gasten van andere Porsche clubs. De deelnemers ontvingen allemaal en tas met een fraai jubileum schild voor op de auto (of onder de voorruit), twee Porsche caps, een Porsche memoblokje en een clubpen. Toen werd het tijd de inwendige mens te versterken met een uitgebreide brunch.

Rond 13.00 werden de deelnemers gestart voor de tourrit. Onze voorzitter had deze keer een rit uitgezet in het rivieren landschap, natuurlijk weer met de nodige listige vragen. Het mooie weer maakt dorstig dus er werd gestopt onderweg om iets te drinken en verder was het met het ook vrij druk op de weg.

Vanaf 16.30 kwamen de eerste deelnemers aan bij de Ernst Sillem Hoeve in Den Dolder. Dit conferentieoord annex hotel ligt lekker in de bossen en in de grote tuin was het goed vertoeven. Hier waren ook een aantal bijzondere auto's opgesteld. Pon had drie auto's gebracht: de ex Porsche 911 RS lichtgewicht van Ben Pon, een nieuwe 911 Targa en een Cayenne. De auto's van onze oprichters konden natuurlijk niet ontbreken: de bekende rode 912 van Gijs van Wagensveld en de (ex) Porsche RS touring van Rens Ruts. Een hele bijzonder was de 911 T 2,2 uit 1971 van ons lid Theo Smarius. Hij is namelijk de eerste en enige eigenaar van deze auto. Met iets van 75.000 km op de teller is deze auto nog geheel in nieuw staat. Zo'n originele auto treft je maar zelden aan. Dat hij er erg zuinig op is blijkt wel uit het feit dat we enige druk op hem hebben moeten uitoefenen om te komen want ja je weet nooit hoe het weer is. Ook heel bijzonder was de 912 Targa in originele politie uitvoering van de Frans en Peter Blankemeijer. Bij menigeen zal dit wel herinneringen losgemaakt hebben aan de goede oude tijd toen er nog enig ontzag was voor de politie op de snelwegen. Zelf heb ik als student nog wel eens staan kwijlen bij de Domeinen als er weer een paar (afgetrapte) politie Porsches werden verkocht. Wat ook niet kon ontbreken was de bijzondere zijstap van Porsche uit de jaren vijftig: de tractoren. We hadden twee exemplaren van de zoon van ons lid Francois uit Blaricum. Een kleine een cilinder en grote vier cilinder. Met deze tractors worden evenementen bezocht maar ook een ritje naar school behoort tot de mogelijkheden. Dat ook de tractors van Porsche snel zijn blijkt uit het feit dat door een simpele omdraaiing van een tandwiel de grote tractor maar liefst 70 km loopt. En ja hoor hij was een keer op snelheid betrapt met een lasergun! Zoals u natuurlijk weet is de maximum snelheid voor een trekker slechts 16 km per uur.

Verder was er een fraaie 356 en mochten een aantal leden hun auto opstellen. Hiervan vond ik zelf een 911 uit 1965 heel apart. Een originele Nederlands auto in handen van de derde eigenaar. Ook dit tref je niet vaak aan. Zoals bekend zijn de productie aantallen in de eerste jaren van de 911 heel laag geweest.

In de hal waren een groot aantal Porsche miniaturen opgesteld van leden van de Porsche model club. Voor hun was het mooie weer iets minder gunstig maar goed zo is het altijd wat. Voor de muzikale omlijsting zorgde het duo Muller, later nog uitgebreid met een drummer en saxofonist.

Rond 19.00 nam onze voorzitter op zijn bekende informele wijze het woord en heette iedereen welkom. In een kort memorie ging hij in op het ontstaan en de geschiedenis van onze club. Toen werd het tijd voor de bekendmaking van de winnaars van de toerrit. Maar liefst 13 prijzen waren er beschikbaar gesteld door onze sponsors. Winnaars van de rit waren Rob en Marphy van Elzen. Zij ontvingen een mooi emaillen bord van een 904.

Daarna nam Jutta Aldenhoff, manager Club Co-ordination van Porsche, het woord. Absoluut een hele eer dat zij aan onze uitnodiging gevolg had gegeven en dat de fabriek dus officieel vertegenwoordigd was. Als laatste sprak Saskia van Doorn, verantwoordelijk voor de PR bij Pon. Zij benadrukte de goede verstandhouding tussen Pon en onze club. Ook Gijs werd als grote 'motor' nog even speciaal bedankt. Verder memoreerde zij de leuke informele sfeer binnen onze club. Tot slot kregen voorzitter en bestuur een paar cadeautjes. En voor de club was er een zilverkleurige miniatuur 911 Targa met inscriptie.

Daarna werd het tijd voor het buffet. Dit was prima verzorgd en deed zich na zo'n lange dag goed smaken.

Het lid met een afwijkend kaft van zijn routeboek ontving nog een tegoedbon voor het maken van een proefrit met de Cayenne. En als laatste klapper ontving iedereen een afdruk van ons clublogo met hierin zijn eigen auto. Rens Ruts had dit met een speciaal computerprogramma in elkaar gedraaid. Kleur, kenteken, spiegels, sierstrips en evt. spoiler kwamen overeen met ieders eigen Porsche. Dat dit zeker een verrassing was bleek wel uit de vele enthousiaste reacties.

Tot slot nog het volgende. Er wordt wel eens geklaagd dat Porsche als fabriek niet zoveel voor de (klassieke) Porsche rijders doet. Met dit tweede lustrum hebben wij als club kunnen ervaren dat het tegendeel waar is. Want zowel van fabrieks - als importeurs zijde hebben wij namelijk een zeer grote bijdrage mogen ontvangen, in de vorm van financiele ondersteuning, prijzen en cadeautjes. Hiervoor onze hartelijk dank! Verder alle leden bedankt voor onze deelname en enthousiaste reacties en natuurlijk graag weer tot ziens op een van de volgende evenementen.


Zie voor meer foto's van het jubileum de link Tweede Lustrum.

Erik Vos