Skip to main content
BOHEEMS PARADIJS
23 t/m 30 april 2022

11 Porsches, 20 deelnemers en 1.000 kilometer door Tsjechië

Zaterdag 23 april op eigen gelegenheid naar Görlitz. Een door televisie- en filmproducties bekende plaats aan weerszijden van de Duits-Poolse grens. Met 4.000 monumenten spreken ze daar van ‘Görliwood’. Twee 912’s, een 911 van het F-model, 5 auto’s van het G-model en 2 stalgenoten 991’s verzamelden zich in de loop van de dag bij het Parkhotel. Daar kwam de volgende dag nog een 991 bij. Een blessure, klassieker nog niet rijklaar en problemen met de koppeling (halverwege de heenreis) verklaarden de aanwezigheid van de ‘modernen’. In het centrum en langs de rivier was genoeg te zien voor een wandeling. ’s Avonds kennismaken en een gezellig diner en toelichting op de reis door Dennis en Nicole.

Zondag 24 april bezochten we het huis waar Ferdinand Porsche is opgegroeid. De route werd verstoord door een nog niet geopende bergpas. Oorzaak: sneeuw. Een aantal van ons zijn boven geweest, maar moesten keren. De Jested-televisietoren op het hoogste punt van het IJzergebergte was markant aanwezig. Onderweg het ouderlijk huis van Nicole bezocht. Hier kregen we een indruk van het wonen in een traditioneel gebouwd huis op het platteland in Tsjechië. In Sychrow troffen we een prachtig kasteel met tuinen aan. Een kasteel op een rots in Hruba Skala was voor twee nachten ons ‘bescheiden’ onderkomen. Hruba Skala betekent ‘ruwe rotsen’ en dat zie je: de omgeving daar is prachtig.

Maandag 25 april was het automuseum van Skoda ons eerste reisdoel. Als je bij Skoda nog aan de typische ‘Oostblok autootjes’ met een motor achterin denkt, dan kom je er hier wel achter: wat een mooi merk en wat een markante historie. Veel technische hoogstandjes voor en na de tweede wereldoorlog. Voor autoliefhebbers een ‘must’. En als je dezelfde uitstekend Nederlands sprekende gids treft, zit je goed. Met humor, goede informatie en enthousiasme werd Skoda in het zonnetje gezet. Verder op de route even een brouwerij in Svijany bekeken. Lekker pils maken kunnen ze hier wel. De winkel werd voor ons nog even open gehouden. Een beetje extra gewicht voorin rijdt ook beter!

Dinsdag 26 april scheen het zonnetje overtuigend. De route nodigde meerdere keren uit tot uitstappen en mooie plaatjes maken. Het routeboek ‘tipte’ om in Kuks te gaan wandelen. Een monumentaal kuuroord-hospitaal (gebouwd rond 1700) met kruidentuinen was het uitstapje meer dan waard. Litomysl, met zijn renaissance architectuur bleek een uitstekende lunchlocatie. Ons hotel stond in Olomouc, een stad vol geschiedenis. Bekend van een achttiende-eeuwse barokke gedenkzuil met daarnaast een astronomisch uurwerk met bewegende beelden in communistische stijl, compleet met geboorte- en sterftedata van communistische leiders. Zoiets zie je bij ons niet. In het hotel  werd de verjaardag van Annemarie door Peter op niet te misverstane wijze gevierd. De gerant verzorgde bij het diner een indrukwekkende show bij het ontkurken, decanteren, proeven en inschenken van een hele speciale rode wijn!

Woensdag 27 april ging de reis richting Brno, de tweede stad van Tsjechië. We reden via prachtige slingerweggetjes door Zuid-Moravië. Het routeboek spreekt terecht van: een romantische streek van ronde volle wijnen, verschillende landschappen, schilderachtige plaatsjes en vele burchten. In Kromeriz lunchen was geen straf: lekker wandelen en een hapje eten. Mooie straatjes met oude panden rondom het aartsbisschoppelijk kasteel met aangrenzend beroemde tuinen. Ook het cultuurlandschap van Lednice-Valtice - aangelegd door de hertogen van Liechtenstein - was zeer indrukwekkend: 200 vierkante kilometer park dat is aangelegd rondom de kastelen Lednice en Valtice. We zijn even rondom Lednice gelopen, maar dit gebied is zo groot dat je maar een fractie van de prachtig aangelegde tuinen meekrijgt. In Brno aangekomen bleek dat het Grandezzahotel (hartje centrum) voor ons de parkeerplaatsen voor het hotel had vrijgehouden. Mooi gezicht zo’n rijtje Porsches, vooral ‘s nachts. De aanwezige nachtportier (en hier en daar een wielklem) bleek goed voor onze nachtrust.

Donderdag 28 april zijn een paar geïnteresseerden naar het circuit van Brno geweest: het Zandvoort van Tsjechië. Ook Trebic met zijn beschilderde huizen en Telc bleken de moeite van een tussenstop waard. Het routeboek verraste met een off road traject (kilometers keien, wortels en gaten) waar 1 reisgenoot eigenwijs lang volhield. Keren op een smal wortelpad in een moeras was het resultaat. Zuid-Bohemen bleek een streek met vele kastelen. Hluboka - een spierwit kasteel in gotisch Engelse stijl - is de meest bekende. Het kasteel is op bijzondere wijze gedecoreerd aan de buitenkant met ontelbaar veel geweien. Grand Hotel Zvon in Ceske Budejovice bleek de auto’s met behulp van een lift inpandig parkeerruimte te bieden.

Vrijdag 29 april trok Cesky Krumlov de aandacht. Mooi gelegen in een lus van de Moldau. De oude middeleeuwse binnenstad met het kolossale kasteel dat oprijst boven het stadje, trekt veel toeristen. Toch gauw verder, waar de beroemde Pilsener Urquel brouwerij lonkte. De laatste overnachting in Karlsbad in de West-Bohemen bracht ons in een enorm hotel: Imperial in Karlsbad. Een schitterend gelegen gebouw (Neo-Renaissance) met een rijke historie en beroemde gasten. Karlsbad zelf is ook een intrigerende stad - rijk geworden dankzij alle thermale baden - en de Karlsbad Classic rally trekt jaarlijks vele gasten.

De ‘Rondreis Boheems Paradijs’ gaan we dankzij de uitstekende organisatie, het mooie landschap, de kastelen en de vriendelijke mensen niet snel vergeten. Het routeboek voorzag niet alleen in een uitstekende routebeschrijving, maar gaf prima tips voor de lunch, een goede beschrijving van bezienswaardigheden onderweg en leidde ons iedere keer weer naar een fantastisch gebouw dat ons hotel bleek te zijn. Elke dag ook meerdere tips voor bezienswaardigheden waarvoor je de route even kon verlaten. Complimenten voor Nicole en Dennis. Een geslaagde reis. Wij hebben genoten!

Ilmar Hotsma en Bert Vis