Skip to main content

Technische dag bij Koni op 26 november 2016

Clublid Jos Baijens schreef onderstaand stukje over de gezellige en vooral ook leerzame technische dag bij Koni in Oud-Beijerland. Van Vincent van den Berg en Patrick de Wit kregen we een serie foto's. Al met al een mooie en geslaagde afsluiting van het Porscheclub seizoen 2016.


Vrijdagavond laat nog even naar het weerbericht gekeken voor de zaterdag om te beslissen hoe ik naar de technische dag van Koni zou gaan. Nachtvorst! Oei, dat is minder. Niet zo zeer de kou maar de kans op pekel, want bij de eerste nachtvorst zijn de pekelaars volgens mij nogal actief. Er is pekel genoeg en overuren maken is mooi meegenomen zo vlak voor de kerst. Maar goed, voor de rest zal de zaterdag een mooie rustige dag worden met veel zon. Dus besloot ik om de 911 weer eens de sporen te geven, even een doekje erover om het stof van al die weken parkeren in de garage te verwijderen. Ziezo, die stond weer klaar.

Zaterdagochtend na even wakker worden als eerste uit het raam kijken naar de autoruiten van de buiten geparkeerde auto's. Geen bevroren ruiten en een beginnend zonnetje. Mooi dacht ik, dit wordt lekker een paar uurtjes sturen met mijn 911 en als er toch gepekeld is dan maar afspoelen bij thuiskomst. Mijn neefje eerst ophalen die graag mee wil omdat hij dit ook een mooie gelegenheid vindt om als introducé 'ns een bedrijf als Koni te bekijken. Hij heeft inmiddels ook een Porsche gekocht, dus gesprekstof genoeg onderweg. Heerlijk om te ervaren dat sommige jongeren ook interesse hebben in alles waar een zuiger in zit en daarbij ook nog 'ns beschikken over twee 2 rechterhanden.

Het was rustig op de weg dus we waren ruimschoots op tijd aanwezig. Er was parkeerruimte voldoende en ik vond het leuk dat meerdere clubleden er hetzelfde over gedacht hadden als ik: er stonden al meerdere 911jes voor 't gebouw. Eerst even het rijtje af om te genieten van al dat mooie spul.

Bij binnenkomst werden we verwelkomt door vertegenwoordigers van Koni, vier man sterk en een dame voor de Catering. Koffie kon je nemen uit de automaat en een stukje taart stond klaar,  nog even kletsen met andere clubleden voordat de introductie begon. Een korte introductie werd gedaan door twee Koni medewerkers met naar zeggen samen "goed voor meer dan 50 jaar ervaring", ondersteund door een filmpje. Als eerste werden we er nadrukkelijk op gewezen dat het geen schokbrekers zijn maar schokdempers. Dit mochten we nooit meer vergeten, dus bij deze voor degene die niet aanwezig waren.

Na de introductie werden we verdeeld in 2 groepen, de ene groep ging voor de lunch naar de fabriek en de andere groep naar een proefwerkplaatsje. Daar werd de schokdemping van twee auto's van onze clubleden getest dmv. een valproef. Door het aantal "na-bewegingen" te meten kon men zien of de demping nog voldoende was. Een geruststelling was dat er bij werd verteld dat als de demping nog 70 procent is, het nog voldoende is voor normaal straatgebruik. Moderne schokdempers gaan tot wel 25 jaar mee, mits ze geen olie verliezen.

Rond de middag werd een lunch geserveerd: voldoende lekkere belegde broodjes, koffie en frisdranken. Na de lunch werd er geruild met de groepen, als eerste viel het mij op dat de fabriek er - ondanks de vele machines en halffabricaten op de werkvloer - netjes opgeruimd en geordend uit zag. We krijgen een goede en duidelijke rondleiding,  voor sommige onder ons was het kennelijk een eerste kennismaking en een openbaring, gelet op de vele vragen over materiaalsoorten en bewerkingen. We kregen de volautomatische assemblagelijn van de FSD ''Freguency Selective Damping" te zien. Dit FSD is door Koni gepatenteerd, het "klepje" word geleverd aan verschillende leveranciers van schokdempers. Op dit moment produceert Koni er jaarlijks ongeveer 1 miljoen. Verteld werd dat er nog een extra assemblagelijn bijkomt omdat er zeer veel vraag naar is. Hierdoor kwam bij mij toch het gevoel naar boven borrelen dat dit wel eens een core activiteit van Koni kan gaan worden in de toekomst.

Het was erg leuk om eens in de keuken van een schokdemperleverancier te mogen kijken en vriendelijk en goed verzorgd ontvangen te worden. 
Mijn hartelijke dank voor de organisatoren en de Koni medewerkers van deze dag.

Terug naar huis hebben we 't toch niet kunnen laten om regelmatig op de uiterste linkerbaan te vertoeven. Ik hoop maar weer dat ik geen extra bijdrage moet leveren aan het financieringstekort van onze overheid in de vorm van een fikse boete voor te snel rijden...

Jos Baijens