Skip to main content

Op vrijdag 11 juli jl. was het om 10.00 uur verzamelen geblazen op Hazeldonk aan de Belgische grens voor de gezamenlijke clubrit naar Le Mans Classic 2008. Met 7 auto's vertrokken we via een afwisselende route voor de dikke 600 kilometer richting het zuiden, waarbij enkele felle plensbuien werden getrotseerd. Een klein groepje was de dag ervoor al op eigen gelegenheid op Le Mans gearriveerd zodat de club met een 10-tal equippes goed vertegenwoordigd was. Onderweg werd voor een zacht prijsje - het kan dus nog! - een uitgebreide lunch genoten en in de loop van de avond arriveerden we bij het hotel, ca. 60 kilometer ten noorden van Le Mans. Na een prima maaltijd en een goede nachtrust stond om 07.30 uur het vertrek naar het circuit op het programma. Dankzij het vroege uur en de vooraf ontvangen ontvangen toegangskaarten arriveerden we daar zonder al te veel oponthoud. In de loop van de ochtend stroomde het terrein vol met auto's. Het aantal Porsches werd op meerdere duizenden (!) geschat, waarvan enkele honderden 911 en 912's uit "onze" periode. Een schitterend gezicht, ook al vanwege de vele zeer zeldzame en exclusieve modellen uit vooral Frankrijk en Engeland! Het groots opgezette Porsche Hospitality Centre was opmerkelijk genoeg voor ons als clubleden niet toegankelijk. Jammer en een gemiste kans voor Porsche!

Rond de middag werd het circuit opengesteld voor de gegadigden die zich hadden opgegeven voor een rondje circuit. Onder begeleiding van een safetycar werden in groepjes steeds 2 ronden over het circuit afgelegd, een unieke ervaring om voluit over het "Hunaudieres Straight" en langs de hoofdtribune te blazen. Er wordt stevig doorgereden en de Ferrari's, Corvettes en (nieuwere) Porsches vliegen je aan alle kanten om je oren. Leuk!

Op het circuit en in de paddocks kwam je ogen tekort. Het hele gebeuren inclusief de races was opgedeeld in een 6-tal tijdsperioden (vooroorlogs, jaren 50, begin jaren 60, eind jaren 60, begin jaren 70 etc.) zodat elke klassieke auto liefhebber ruimschoots aan zijn of haar trekken kwam. In de paddock van "onze perioden" struikelde je naast alle andere merken over de Porsche 904's, 906's, 908's, 910's, 911's, 917's en ook de latere 934's en 935's. Een onvoorstelbare collectie schitterend racemateriaal, teveel om op te noemen en alles bijzonder goed toegankelijk! Porsche Classic was hier met een stand vertegenwoordigd. De races werden per tijdsperiode verreden - in enkele gevallen met de klassieke Le Mans start - en gingen de hele dag en nacht door. Zonder uitzondering werd om het hardst gestreden en Porsche liet zich net als destijds van haar beste kant zien. Het geluid op de hoofdtribune was letterlijk oorverdovend!

In de loop van de nacht werden de tentjes en slaapzakken opgezocht, een enkeling trok de hele nacht door of deed een dutje in de auto. Een scherpe zonopkomst op zondagmorgen en het uitlaatgebrul van de auto's zorgde ervoor dat iedereen al weer vroeg uit de veren was. Enkele equippes vertrokken in groepjes richting huis terwijl anderen nog wat tijd op het circuit doorbrachten. Al met al een zeer geslaagd evenement!

 

Marc Bezem