Skip to main content

Vrijdag, 9. Juni 2023 - Zondag, 18. Juni 2023

Ierland

Ireland Driving Experience
9 juni – 18 juni 2023

Afgelopen jaar hebben we met roadtrips het vaste land van Europa (Italie, Tsjechie, Frankrijk) en Scandinavië (Zweden) gehad. In een rondgang op enkele bijeenkomsten zijn de UK, Spanje, Portugal genoemd als gewenste bestemmingen voor een volgende roadtrip. Daarom hebben we een roadtrip naar Ierland uitgewerkt.

Ireland Driving Experience
Komend jaar weer een driving experience. Elke dag weer een mooie rit van minimaal 200 kilometer lekkere weggetjes door het prachtige landschap van Ierland. In het land van de groene heuvels, mythen en legenden en ligt een rijkdom van historische schatten en adembenemende landschappen. We rijden langs eeuwenoude kastelen, prachtige tuinen, kleurrijke vissersdorpjes en de hoogste kliffen die je ooit gezien hebt. We gaan een ruime week kijken wat Ierland ons te bieden heeft aan bergen, heuvels, meren en rivieren. Dan zijn er nog de vele kastelen, ruïnes en niet te vergeten de whiskybrouwerijen. Op enkele dagen is er de mogelijkheid om te kiezen voor een korte route via de tomtom, maar het routeboek zal uitgaan van de langere afstanden. Dit betekent tussen de 4 en 6 uur rijtijd tegen de maximaal toegestane snelheid. Rekening houdend met overig verkeer, plaspauzes, ruine bezoek en de lunch is de verwachting dat we dagelijks wel 8 uur onderweg zijn.

Deze trip gaat alleen door met voldoende aanmeldingen en heeft een maximum van 15 equipes. We proberen zo goed mogelijke accommodaties te vinden met afgesloten parkeerplaatsen. Echter is er geen specifieke beveiliging op deze trip geregeld en dus voor iedereen op eigen risico.

Programma
Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
- Dag   1 vrijdag 9 juni: inschepen in Rotterdam voor de Ferry om 21:00 naar Hull
- Dag   2 zaterdag 10 juni: Door Engeland naar de Ferry Holyhead-Dublin om in Dublin te overnachten.
- Dag   3 zondag 11 juni: Dublin – Athlone
- Dag   4 maandag 12 juni: Athlone – Connemara
- Dag   5 dinsdag 13 juni: Connemara – Killarney
- Dag   6 woensdag 14 juni: Killarney > rustdag of Ring of Kerry rijden.
- Dag   7 donderdag 15 juni: Killarney – Kinsale
- Dag   8 vrijdag 16 juni: Kinsale – Rathsallagh
- Dag   9 zaterdag 17 juni: Rathsallagh – Dublin om in te schepen op de Ferry naar Cherbourgh.
- Dag 10 zondag 18 juni: Vanaf de Ferry in Cherbourgh op eigen gelegenheid naar huis.

Kosten
De totale kosten voor dit evenement komen op ongeveer € 3200,- per equipe op basis van 2 personen. Dit is een van de duurste ritten sinds ons bestaan; de overtochten zorgen al voor 1/3 van de kosten. 
Wat is hierbij inbegrepen:
- Boottocht Rotterdam-Hull (incl. hut) en Holyhead-Dublin en Dublin-Cherbourgh (incl. hut)
- Hotel overnachtingen (7) inclusief ontbijt en diner (incl. tafeldranken tijdens diner).
- Gedetailleerde kaart van Ierland.
Niet in de deelnameprijs inbegrepen:
- Diner aan boord op de Ferry.
- Brandstof
- Lunch
- Drankjes

Route
Om een indicatie te geven van de route hebben we hierbij het rondje door Ierland indicatief zichtbaar gemaakt. De derde dag (eerste rijdag)
rijden we door de Wicklow Mountains, een bergketen ten zuiden van Dublin. De hoogste berg is de Lugnaquilla met 925 meter, daarop volgt de
Mullaghcleevaun met 847 meter en vervolgens de Kippure met 757 meter. De Wicklow Mountains zijn verder rijk aan bergmeren in door gletsjers uitgesleten keteldalen. De naam komt van Gleann Dá Locha, 'het dal van de twee meren'. Dit meer bevindt zich op de Wicklowpass bij  Glendalough. Hier bevindt zich een het bezoekcentrum van het Nationale Park Wicklow Mountains en een authentiek klooster dat stamt uit de 6e eeuw na Christus, gesticht door de heilige St. Kevin.

De vierde dag rijden we door Connemara, het westelijke deel van het Ierse graafschap Galway. Het is zeer dunbevolkt. Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte hoogveengebieden. Door de weidsheid van het landschap zijn bijna overal de Twelve Bens zichtbaar, twaalf bergen waarvan de hoogste top 729 meter telt. Waarschijnlijk door de geïsoleerde ligging heeft de oorspronkelijke Ierse taal zich hier goed kunnen
handhaven. Een aanzienlijk deel van deze regio hoort dan ook bij de Gaeltacht, de gebieden waar Iers nog dagelijks wordt gesproken. Bezienswaardigheden zijn o.a. The Aran Islands, het Connemara Heritage & History Centre, Connemara National Park en de Twelve Bins.

De vijfde dag rijden we richting Killarney via Galway, een leuke studentenstad. We rijden over de Conor Pass; de hoogste bergpas van Ierland. Het is een smalle en uitdagende weg en biedt spectaculaire uitzichten over het schiereiland Dingle. Het Killarney National Park waar we eindigen grenst aan het plaatsje Killarney en is het eerste nationale park van Ierland. Het neemt beslag over 102.89 km2 en bestaat uit meren; eikenbossen en bergen. Hier kun je de “Red Deer” bewonderen.

Op de zesde dag kun je rusten of rijden. In het Killarney National Park liggen tal van vervallen abdijen en kastelen. Via een mooi pad kan de top van de Torc Waterfall bereikt worden en dat biedt tevens een mooi uitzicht op de Torc Mountain. De grootste trekpleister vormen de drie meren van Killarney. Lough Leane, Muckross Lake en Upper Lake. Wil je rijden dan is vandaag de Ring of Kerry aan de beurt; een populaire, toeristische autoroute in de County Kerry. De rit volgt de kust van het schiereiland Iveragh. De noordzijde van de Ring of Kerry loopt langs de baai van Dingle en plaatsen als Killorglin en Glenbeigh. Valentia Island is aan de oostzijde bereikbaar via een pont, aan de westzijde via een brug. Bezienswaardigheden op het eiland zijn Doulus Head, Bolus Head en zeker de Skellig eilanden. De zuidelijke baai heet de Kenmare River
en is toeristisch het mooist. Halverwege de Ring of Kerry kom je het plaatsje Waterville tegen. Filmster Charlie Chaplin verbleef regelmatig in deze plaats en er is dan ook een levensgroot standbeeld van hem te bewonderen. Tegenwoordig wordt hier zelfs een festival ter ere van hem gehouden. Ten westen van Castlecove bevindt zich het Derrynane National Park, waar een botanische tuin te bewonderen is. Enkele kilometers na Castlecove bevindt zich het Staigue Fort, een cirkelvormig bouwwerk dat stamt van ca. 500 jaar voor Christus.

De zevende dag rijden we de Ring of Beara (137 km). We rijden de adembenemende Healy Pass, een kronkelende bergpas vanuit het dorpje Lauragh. We komen langs Allihies, vroeger een mijndorp en Eyeries, welke bekend staat om zijn kunst en zijn prachtige kust. Bezienswaardigheden onderweg zijn: Dunboy Castle, Puxley Mansion, The Copper Mines Museum in Allihies, Illnacullen Island in Glengarriff en de Derreen Gardens. Via Skibbereen, gelegen aan de ruige zuidkust, rijden we door. Als je zin heb neem dan de autoroute richting de oude vuurtoren van Mizen Head, deze is spectaculair! Maak anders een walvissafari vanuit Baltimore of pak de boot naar de Sherkin Island of de vogelrotsen van Cape Clear. We rijden door naar Kinsale. De eerste mensen die zich in Ierland vestigden, deden dat in Kinsale. Men gelooft dat Kinsale in 1177 door Noormannen is opgericht. In de 14e eeuw groeide de stad snel en werd het al gauw beschreven als de stad met een van de belangrijkste havens van Europa. Er werd vooral gehandeld in wijn en zout en kunst is tot op de dag van vandaag een groot handelsmerk van de stad. Bezoek de onderstaande forten die beide prachtig gelegen zijn aan de kust: Charles Fort, gelegen aan de zuidzijde van de “Summer Cove”, is gebouwd in 1677. Het is fort is speciaal aangelegd om de ingang van de haven te beschermen, met name om de Fransen en Spanjaarden het gebruik van de haven te ontzeggen in geval van een landing in Ierland. James Fort is gelegen aan de andere zijde van de inham, om het Castlepark schiereiland. Vanuit dit fort kon, in tijden van oorlog, een onderwaterkabel worden gespannen naar Charles Fort. De bedoeling
van deze kabel was om vijandelijke schepen tot zinken te brengen door het afscheuren of beschadigen van de bodem.

De achtste dag rijden we via de kust om vervolgens af te buigen door het binnenland naar Dublin. Er zijn vandaag wat leuke plekken te bewonderen. Denk aan Cork, een opgewekte, kosmopolitische plaats in het zuidwesten van Ierland waar de positieve vibe overheerst in de hippe koffiewinkels, kunstgaleries, unieke musea en waanzinnig goede pubs. Maar ook Kilkenny met de perfecte mix van kleinstedelijke charme en
grootstedelijke dynamiek. Met een 12e-eeuws kasteel, een actieve ambachtelijke scene, traditionele pubs die al eeuwen bestaan, keienstraatjes en verborgen steegjes altijd leuk om even doorheen te sjokken. De laatste rijdag is beperkt. We schepen in de middag weer in op de ferry. Tot die tijd kan een bezoek worden gebracht aan Dublin. Een fantastische stad. Even langs de Guinness brouwerij, wandelen door het winkelgebied of een laatste pintje pakken in een van de vele pubs.

Hotels
Ter indictie hierbij een selectie van hotels waar we naar kijken. Dit zal nog wat gaan schuiven.
Dublin: Clayton Balsbridge > www.claytonhotelballsbridge.com
Athlone: Sheraton Hotel > www.marriott.com/en-us/hotels/gwysi-sheraton-athlone-hotel/overview/
Connemara: Abbeyglen Castle Hotel > www.abbeyglen.ie/
Killarney: Great Southern Killarney > www.greatsouthernkillarney.com/
Kinsale: Perryvillehouse > http://www.perryvillehouse.com/
Rathsallagh: rathsallagh > www.rathsallagh.com

Voorinschrijving Ireland Driving Experience
Graag nodigen wij jullie uit in te schrijven voor dit evenement. Inschrijven kan t/m 15 Oktober 2022. Dit omdat we tijdig de overtochten moeten vastzetten. Plaatsen zijn beperkt, dus wil je mee, wacht niet te lang met inschrijven! Deze trip gaat alleen door met voldoende aanmeldingen en heeft een maximum van 15 equipes. We proberen zo goed mogelijke accommodaties te vinden met afgesloten parkeerplaatsen. Echter is er geen specifieke beveiliging op deze trip geregeld en dus voor iedereen op eigen risico. Let wel, inschrijven betekent dat je akkoord gaat met de voorwaarden en annuleren op een later moment kan dus leiden tot kosten, dus bezint voor gij begint...... (met inschrijven). We proberen altijd een balans te zoeken in de betaalbaarheid van onze evenementen. Deze roadtrip is echter wel een van de duurste die we tot op heden hebben georganiseerd. De reis naar Ierland vergt al wat tijd (langere trip) en overtochten waardoor dit een duurder evenement is. Inschrijven? Klik dan op de link in de uitnodiging die u via de e-mail heeft ontvangen.

Vragen en aanvullende informatie
Voor vragen en/of informatie, kun je Dennis bellen op 06-54681475. 

Namens de Evenementencommissie,
Dennis Groonert