Skip to main content

Eerste Hulp bij Pech (EHBP) pakket

Onze klassieke Porsches zijn sterk en betrouwbaar, mits goed onderhouden. Het komt dus gelukkig niet heel vaak voor dat je auto je onderweg in de steek laat. Maar zoals met alle (mechanische) techniek, gaat er ook wel eens iets stuk bij onze 911/912jes. 

Pech onderweg  Het is in de afgelopen jaren meermaals voorgekomen dat op met name buitenlandse trips clubleden met pech weer op weg moesten helpen of de ANWB moesten inschakelen om de auto te laten repatriëren. In de meeste gevallen bleek het achteraf om een klein defect te zijn, wat we met de juiste onderdelen zelf onderweg hadden kunnen oplossen. Het getroffen clublid had in die gevallen de reis kunnen voortzetten. Dit heeft ons als technische commissie aan het denken gezet.

De boosdoeners  Onze auto’s zitten relatief eenvoudig in elkaar en het zijn vaak relatief kleine slijtage gevoelige onderdelen die de boosdoener zijn van het stranden van een auto. Daar deze onderdelen veelal specifiek voor ons type auto’s gemaakt zijn, is het lastig om deze onderdelen onderweg bij de gemiddelde garage of auto-onderdelen zaak te kopen. Dus eigenlijk zou elke auto een set met de meest slijtage gevoelige onderdelen aan boord moeten hebben, zodat je nooit misgrijpt en zelfvoorzienend onderweg bent. Dit is niet alleen voor de sleutelaars onder ons, maar ook voor de niet-techneuten. Immers, zeker bij ritten in clubverband zijn er altijd wel clubleden in de buurt die kunnen helpen. Het probleem zit ‘m in de juiste onderdelen.

Het plan  Wat is het plan? Wij hebben specifiek voor ons type auto’s een set onderdelen samengesteld die je altijd bij je zou moeten hebben. Na aanschaf leg je deze set in je auto, zodat je er altijd en overal over kunt beschikken. Omdat onze auto’s qua type en model onderling afwijken, hebben we verschillende sets samengesteld. We hebben ons beperkt tot de meest gangbare modellen. Hieronder een overzicht van de set voor een Porsche 911 2.0 (1965-1969):

 • Koppelingskabel
 • Gasstang  koppelbus
 • Contactpuntje (Bosch)
 • Verdelerkap (Bosch)
 • Rotor (Bosch)
 • Condensator
 • Voelermaatje (0,40mm)
 • Rol elektratape (zwart)
 • V-snaar dynamo/krukas
 • Pakketje zekeringen
 • Multimeter
 • Plastic koffer/tas met clublogo
 • Richtprijs: € 165

Op basis van de belangstelling voor deze Eerste Hulp bij Pech pakketten, zijn offertes opgevraagd bij verschillende leveranciers om deze onderdelen zo voordelig mogelijk in te kunnen kopen. Door gezamenlijke inkoop kon het pakket relatief voordelig aan de leden worden aangeboden. 

Huidige stand van zaken  We hadden als idee dat we de pakketten nog voor eind 2015 konden gaan uitdelen cq. versturen. Alle onderdelen en tasjes zijn binnen. Het probleem ligt nu bij het feit dat we nog geen goedgekeurd logo hebben waar we emblemen van kunnen laten maken en deze op de tasjes laten stikken. Als attachment het complete pakket voor mijn 911. Naast de onderdelen is er ook nog plaats voor olie en gereedschap in het tasje. Het logo komt midden op de voorkant. Het probleem is dat Porsche AG akkoord moet geven op ons voorgestelde logo en dat ze daar hun tijd voor nemen. Uiteindelijk kregen we vorige week het akkoord waar we op zaten te wachten, maar dit werd na een paar dagen alweer ingetrokken. Porsche heeft bedacht dat hun CI (Corporate Identity) op een andere manier moet worden toegepast daar 'Porsche Classic" nu een groter " Merk" wordt binnen Porsche. Dus we moeten nu wachten op hun voorstel en dan kunnen we verder met ons logo. Als het logo akkoord is, wat hopelijk nog een week of 2 duurt, moeten we nog de emblemen laten maken en bevestigen, wat in totaal ook ongeveer een week of 4 gaat duren. Al met al, we zullen nog even geduld moeten hebben. Ons voorstel is om te wachten met het uitdelen van de pakketten tot dat we alles kompleet hebben. Daar de meeste van ons niet rijden in de winter leek dat ons ook geen probleem. Mochten er leden zijn die toch graag de spullen in hun handen willen hebben, kunnen we ook de pakketten zonder tasje opsturen en het tasje later toesturen. De verzendkosten voor zowel het pakket en het tasje komen dan wel voor kosten van het desbetreffende lid. Mocht u dit graag willen, graag even een email naar TC@klassieke911912.nl met lidnummer en voor de zekerheid even het adres waarnaar dit verzonden kan worden. Wij zullen dan doorgeven wat de verzendkosten zijn zodat deze overgemaakt kunnen worden. Dit zal ongeveer in totaal zo'n 13 euro zijn voor pakket en tasje. 

Club Roulatie box  Naast de bovenstaande EHBP pakketten die de leden zelf in de auto meenemen, zijn er natuurlijk ook onderdelen die een stuk duurder zijn en die niet iedereen in zijn of haar auto wil hebben liggen. Denk dan aan de HKZ (Ontstekingsmodule voor de modellen 911 van 1969-1973), bobine en benzinepomp. Ook deze onderdelen zijn relatief eenvoudig te vervangen, maar door de relatief hoge aanschafprijs loont het niet om deze onderdelen in iedere auto paraat te hebben. Het bestuur heeft het idee opgevat om als club een Club Roulatie Box te creëren. Bovengenoemde onderdelen worden door de club aangeschaft en worden voortaan meegenomen op de (buitenlandse) trips. Bij een onverhoopt defect van zo’n onderdeel bij een auto kunnen we deze vervangen vanuit de box. De kosten voor het onderdeel en de eventuele reparatie worden dan aan het desbetreffende lid doorbelast. Zo houden we de kosten laag, maar bieden we wel een extra service aan onze leden. Begin september 2015 zijn de laatste onderdelen van de club roulatie box binnengekomen en is het koffertje gereed. De club roulatie box is daarmee compleet en gaat voortaan mee met alle ritten en evenementen.