Skip to main content

Technische Meeting Porsche 912 bij Resto Lab Maastricht op 19 november 2022

Als clublid starten mijn aanloopjes naar evenementen en ritten van de club vaak in noordelijke richting over de A2, maar dit keer had ik nog een flinke weg in de andere richting voor de boeg. Vanwege het natte en koude weer koos ik voor de leasebak met stoelverwarming. Maar het was mooi te zien dat toch enkele clubgenoten hun 912 van stal hadden gehaald. De traditie is; “in Limburg wordt je met vlaai ontvangen”, en dat was bij Resto Lab ook het geval. Joris Schweizer had er diverse varianten van in huis. Het was gezellig, in de keurig verzorgde en schone werkplaats, met vlaai en koffie kennis te maken met een aantal 912-rijders, die ik nog niet eerder had ontmoet bij onze club.

Joris is een aantal jaren geleden begonnen met Resto Lab. Ik leerde Joris kennen via zijn vader, toen die zich met een vraag meldde op een Porsche 912 forum. Hij was bezig met Joris om een 912 –voor Joris- te restaureren. Zelf hield hij zich vooral met Porsche 356 modellen bezig, tot in de kleinste details. Helaas is hij intussen overleden, maar zijn liefde, kennis & kunde én behoorlijk wat tools heeft Joris van hem meegekregen.

Joris heeft uitgelegd dat hij zich vooral specialiseert in revisie van motoren van vroege 911 & 912 modellen, inclusief carburateur en ontsteking. Hij heeft ons meegenomen in de revisie van een 912 motor van Jasper; een revisie die ondertussen is afgerond. Ondersteund door veel fotomateriaal hebben we kunnen zien hoe een behoorlijk versleten motorblok opnieuw is opgebouwd, waarbij elk onderdeel is opgemeten, gereviseerd naar fabrieksstandaard (of overmaat) en / of keurig optisch in orde gemaakt; oftewel “Every Part a Piece of Art”. Het resultaat stond te pronken in de werkplaats, zoals je op de foto kunt zien.

Na een lunch met lekkere broodjes en heerlijke soep is Joris de diepte ingegaan over de aspecten van carburatie en ontsteking. Als een echte specialist heeft Joris tools om van alles te testen en te meten. Zijn uitgangssituatie daarbij is origineel cq fabrieksspecificaties. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een door Joris goed gereviseerde en afgestelde set Solexen een genot is om mee te rijden. Al met al een leerzame dag. Bedankt Joris!

Ronald Bosma