Skip to main content

46e Oldtimer Grand Prix Nürburgring van 10 t/m 12 augustus 2018

De inmiddels al weer 46e editie van de jaarlijkse Oldtimer Grand Prix werd op uitnodiging van Porsche AG door uw voorzitter en redacteur / webmaster bijgewoond. Gelijk andere jaren werd dit gebeuren gecombineerd met de jaarlijks door Porsche georganiseerde Round Table bijeenkomst met verschillende clubbesturen van Porsche Classic clubs uit heel Europa. Vanuit Nederland waren alle officiële klassieke Porsche clubs vertegenwoordigd: de 356 Club, de 914 Club, de 928 Club én uw Klassieke 911 & 912 Club.

Vrijdagmorgen werd op tijd vertrokken met de talbotgele 911 zodat we rond de middag op de Nürburgring arriveerden. Net als afgelopen keren mocht de 911 op een speciaal ingericht terrein worden geparkeerd, pal naast het door Porsche opgetrokken 16.000 m2 (!) grote “hospitality village”. Op ‘t parkeerterrein werden alle verschillende Porsche modellen bij elkaar gezet, keurig in ‘t gelid. Een kleurrijk schouwspel waar je je ogen uitkeek! Mede in verband met het 70-jarig bestaan van het merk pakte Porsche dit jaar extra groots uit met naast een enorm en luxueus hospitalitycentre aparte stands van Porsche Classic, Porsche Exclusive & Tequipment en de Porsche Drivers Shop. Bij Porsche Classic werd de 964 uitgebreid in het zonnetje gezet, want precies 30 jaar geleden rolde in Zuffenhausen de eerste 911 Carrera 4 van de lopende band.

Ook waren er ’t weekend een aantal Porsche coryfeeën aangetrokken voor een signeersessie, waaronder de in Porsche kringen bekende Magnus Walker die was overgekomen vanuit Los Angeles. Walker heeft honderdduizenden volgers op Facebook en Instagram en post regelmatig mooie foto’s van zijn Porsche-avonturen wereldwijd. In 2017 kwam zijn biografie uit bij Penguin uitgevers in Engeland. Ook heeft hij een eigen Youtube-kanaal met daarop video’s waarin hij door diverse wereldsteden rijdt. Heel wat Porsche liefhebbers sloten in de rij aan voor een “Meet and Greet” met de van geboorte Britse ‘beardo’.

Dit jaar trok de OGP naar zeggen zo’n 60.000 bezoekers over drie dagen, de vrijdag is daarvan het rustigst wat op zichzelf wel lekker is. Ook het weer zat ons mee; droog, half bewolkt en vooral niet te warm. Naast het Porsche gebeuren was er uiteraard nog veel meer te zien. Met name de Italiaanse merken waaronder Ferrari en Alfa Romeo hadden er deze keer veel werk van gemaakt en trokken veel belangstellenden. Ook was er een keur aan leveranciers en fabrikanten met autosport gerelateerde producten en diensten.

In ’t rennerskwartier en op de tribunes kwam je ogen tekort. In totaal kwamen er 600 (!) raceauto’s aan de start in zo'n 20 verschillende categorieën en klassen. Vrijdag waren er kwalificaties en trainingen waarbij vooral de Porsches 934 en 935, Mercedes 300 SL’s en BMW M1’s grote indruk maakten. Ook waren er dit jaar een aantal legendarische Formule 1 auto’s uit de zeventiger en tachtiger jaren op de baan, het FIA Masters Historic Formula One Championship. Een letterlijk oorverdovend spektakel! Het lukte ons om via een pitbox de pitstraat op te komen om ook daar even sfeer te proeven en plaatjes te schieten.

Na afloop van de dag verzamelden de Porsche Classic bestuursleden zich in een hotel in het op drie kwartier rijden van 't circuit gelegen Bad Neuenahr. Daar vond op zaterdagmorgen een gezamenlijke meeting plaats onder leiding van Stephan Griese van Porsche Community Management. In een uitgebreide presentatie werden de clubbesturen bijgepraat over de recente ontwikkelingen binnen Porsche Club Coördination, als onderdeel van het Corporate Marketing department van Porsche AG. Ook dit jaar stonden de kosten van internationale evenementen wederom hoog op de agenda, naast allerlei andere onderwerpen.

Wat feiten op een rijtje:

  • Op dit moment zijn er in 85 landen ca. 680 officiële Porsche clubs met in totaal meer dan 250.000 leden. Ten opzichte van twee jaar geleden betekent dat een toename van het ledental met zo’n 20% en het plafond lijkt nog lang niet bereikt.
  • Na de eerste succesvolle meeting in 2017 in Luxemburg, vindt van 29 augustus tot en met 1 september 2019 de 2e International Porsche Classic Meeting in het Deense Aalborg / Skagen plaats. De kosten per deelnemende auto met 2 personen zullen naar verwachting € 1.500,- bedragen. Er kunnen maximaal 125 equipes deelnemen. Inschrijven kan vanaf 1 oktober as. via www.2019PCM.com. Het evenement zal in 2021 door Finland worden georganiseerd.
  • De Internationale Porsche 356 Meeting is volgend jaar in Zwitserland. Het evenement is reeds volgeboekt, ondanks ’t feit dat de kosten SFR 2.990,- per auto bedragen. Vanuit Nederland heeft zich één equipe ingeschreven.
  • In 2019 is het 50 jaar geleden dat de eerste Porsche 914 van de band rolde. In dat kader wordt er in Duitsland een Internationale Meeting georganiseerd.
  • Porsche heeft haar huisstijl ingrijpend veranderd. Het Porsche logo is opgefrist en er wordt in alle communicatie een ander lettertype gehanteerd. Onze clublogo en onze clubwebsite zijn inmiddels aan de nieuwe huisstijl aangepast (kijk op https://www.klassieke-porsche-911-en-912-club.nl/).
  • Desgevraagd laat Stefan Griese tot slot weten dat het helaas niet mogelijk is het ontwikkelingscentrum Weissach en/of het Porsche museumdepot te bezoeken.

Na afloop waren de deelnemende clubbestuursleden de zaterdag namiddag én de hele zondag in de gelegenheid het circuit te bezoeken. Al met al een zeer geslaagd en leerzaam Porsche weekend.

Marc Bezem
redacteur - webmaster